söndag 20 april 2008

Skatteproblem

Hur kommer det sig att svenska klubbar och idrottsmän alltid har krångel med ekonomin? då menar jag inte att de har svårt att betala ut löner eller har för lite publikintäkter utan att de inte lyckas betala skatt som man bör och gör misstag som får landets ekonomer att gråta. För borde det inte vara så att om ekonomin i exempelvis en av allsvenskans större klubbar ska fungera borde den skötas av en utbildad ekonom (vilket är fallet), men borde de då inte se till att betala räkningar, löner och skatt enligt lagen...
Senast i raden är Kalmar FF som inte betalat skatt vid köp av fyra brasilianska spelare, artistskatter samt reklamskatter. Det är stora belopp det handlar om för en liten klubb som Kalmar, men det är lagen de ska följa och hade det betalats i rätt tid hade summorna legat med i en budget och allt hade inte kommit som en serie höger-vänster-krokar. Föreningen har dock överklagat beslutet så vi får vänta och se utgången. Som sagt borde klubbarna - alla klubbar - ha ordning på sin ekonomi. Precis som vi privatpersoner...typ.

***

Barcelona spelar så bra men så omständigt och så likt gång efter annan. De är lättlästa trots storheter som Messi och Eto'o på plan. Och det är nästan skrattretande när man ser bänken i första helvlek - Henry, Deco, Iniesta, Messi. Borde de inte leda ligan vid det här laget. Sanningen är att det oavgjorda resultatet (0-0) mot Espanyol igår var spiken i kistan och guldet till Madrid. Igen.

Messis bollbehandling är för övrigt sagolik. Jag har pratat med argentinare som hävdar att han kan bli större än Maradona. Och det är ett stort uttalande av någon från Argentina.

***

Rasmus Elm borta mot Hammarby ikväll är ett avbräck, men Kalmar ska klara av stockholmslaget ändå, skattesmällar och skador till trots. Poppen får för övrigt fortsatt förtroende i Bajenmålet. Rami den evige tvåan? Jag tippar 2-2.

Elfsborg och MFF måste börja bevis något den här omgången. Visserligen tillsammans med flera andra lag och många spelare. Men många trodde de skulle ligga i topp redan nu. Favoritskap är svårt att hantera.

Framtiden: IFK Norrköping kommer att ha 5 poäng när det är dags för em-uppehåll...

Inga kommentarer: