torsdag 8 maj 2008

Dagen efter derbyt

Dagen efter derbyt med många tankar och reflektioner. Ett skadeskjutet Djurgården mot ett måltorkande Bajen kunde det verkligen bli intressant. Kanske ännu en nollnoll-match att vänta. Men icke. Magkänslan var fel även om matchen i sig inte var någon höjdare. Den första halvleken var ungefär som förutspått, om möjligt ännu sämre då den saknade den intensitet och kampvilja vi är vana att se på stockholmsderbyn. Ett visst övertag för de grönvita men inget att skriva in i historieböckerna. Det mest häpnadsväckande var hur Haris Laitinen kunde missa från mållinjen och skjuta rakt i bröstet på en överspelad Touray.
I den andra halvleken lyfte sig båda lagen och nräkamperna blev fler och tuffare, men Hammarby fortsatte att dominera. En dominans som gav utdelning i den 58e minuten då Paulinho stöter in en retur efter Zengins skott. Måltorkan och förbannelsen(?) som legat över Bajen var bruten och i slutet av matchen kunde Charlie Davies göra 2-0 och säkra segern.
Det var ett rättvist resultat i en övrigt ganska lam derbytillställning. Båda lagen agerade passivt med liten förmåga till initiativ. Det såg ängsligt ut och som att rädslan att förlora var större än viljan att vinna.
Hammarby tog viktiga poäng för att försöka haka på i toppen. Djurgården inkasserade samtidigt säsongens första förlust och avsaknaden av anfallarna Dahlberg och framförallt Matias Jonson är mer än stor.

För övrigt en extremt låg publiksiffra för att vara ett derby. Bara strax över tjugo tusen hade letat sig till Råsunda. Det frekventa matchandet sätter sina spår. Samtidigt är ju ett derby fortfarande ett derby. Kanske är det så att folk vill spara fotbollssuget till sommarens EM?

***

IFK Götebrog tog samtidigt som derbyt gick viktiga poäng hemma mot Kalmar. De vänder matchen efter underläge med 2-0, främst tack vare "Kalmardödaren" Wallerstedt, och vinner med 3-2. Göteborg är därmed uppe på en andra plats endast tre poäng efter motståndarna och serieledarna Kalmar FF.

***

Många av lagen i Allsvenskan går nog i längtans tankar till Em-uppehållet. En möjlighet att förstärka, förnya och framförallt rehabilitera truppen efter det tuffa matchschemat under våren. Dock har det sällan blivit så tydligt hur viktigt det är med en bred trupp och kompetens även utanför startelvan. Se som exempel hur Djurgården saknar fyra av elva startspelare och viktiga kuggar, på grund av detta underpresterar man helt klart igår.

Ett härligt EM-slutspel väntar förhoppningsvis och en andhämtning för Allsvenskan som förhoppningsvis kan komma tillbaka med kraft på sommargröna planer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Angående den låga publiksiffran på DIF-Hammarby så beror den inte på att folk är sugna på EM, den beror på 2 saker nedan:

1) DIF supportrarna har haft problem med deras ordningsvakter som enligt rykten använder övervåld allt som oftast. Detta ledde till ett tumult utanför södra läktaren efter derbyt mellan AIK och DIF. Resultatet av tumultet blev att vissa ordningsvakter blev polisanmälda, folk fick åka till sjukhus + att DIF fick bara 5000 platser istället för det normala 8000 platserna på södra läktaren. Vi kan också tillägga att många andra DIF supportrar känner en stor irritation över hur de behandlas av klubben och det var faktiskt på gång att bli en bojkott av fans inför detta derby. Med andra ord så dras publiksiffran ner.

2) Sen gammalt är också att DIF-Hammarby eller AIK-Hammarby aldrig drar lika mycket folk som DIF-AIK. Det har alltid varit så och det kommer alltid vara så. Hammarby är inte riktigt lika mycket derbymotstånd som AIK eller DIF. Publiksiffran var låg även under AIK-Hammarby tidigare denna säsong.

Hur mycket vi än vill att våra landslagssupportrar ska vara "riktiga" fotbollsfans så är det inte så. Majoriteten av fansen under landskamper skulle aldrig gå på allsvensk match.

Punkt slut!

JW sa...

Senaste årens derbyn på Råsunda mellan Djurgården och Hammarby har haft dessa publiksiffror. Extremt låg var väl att ta i. Kanske inget revolutionerande, men ändå en kraftig tendens.
080507 - 20 346
070813 - 24 634
070619 - 23 540
060410 - 30 139
050804 - 27 108

Och ja, jag vet att det handlar om mer än att folk är sugna på EM, såsom hårt matchande (dock på grund av EM) och omständigheter kring hantering av supportrar. Det är dock en tendens med mindre publik som genomsyrar hela Allsvenskan i år. Något som är synd och förhoppningsvis blir bättre till nästa säsong, eller till och med nästa derby.

Och det är definitivt skillnad på landslagssupportrar och klubblagssupportrar även om jag anser att det handlar om fotbollsfans vid båda tillfällena. Av naturliga skäl kan en landslagssupporter dock inte åka på bortamatch en gång i veckan och visa sin hängivenhet utan får nöja sig med "spännande" em-kval mot lichtenstein och extrema tillfällen som sommarens EM.

Slutpunkt.