torsdag 1 maj 2008

Semifinal 2 - Som fotboll ska vara

Precis som den första semifinalmatchen var det en jämn historia. I förra veckan var det hemmalaget Liverpool som dominerade och tog ledningen. Den här matchen skulle kvällens hemmalag Chelsea dominera och ta ledningen. Efter 33 minuter bombar Didier Drogba in en retur hårt och lågt nere vid Reinas vänstra stolpe. Kanske inte ett helt otagbart skott, men med tanke på kraften i det och sidförflyttningen som Reina är tvungen till så kan han inte klandras. Det var under en period som Chelsea dominerade spelet helt och målet kom rättvist. Ballack är dessutom strax innan målet ytterst nära att sätta en frispark från straffområdeslinjen.
Liverpool tog dock över matchen i andra halvlek när maskineriet började komma igång. Yussi Bennayoun som ersatte Babel från förra veckan med bravur visar sin klass i den 64e matchminuten. Israelen som är duktig på små ytor driver in från högerkanten förbi flertalet Chelseaspelare och sticker in bollen till Torres som inte gör något misstag och vräker in bollen till 1-1. Kvitteringen kommer efter Bannayouns prestation trots att Liverpools spel under tiden är fastlåst och händelselöst. Det bevisar verkligen vad individuella prestationer gör för ett lag och för en match. Ställningen sett över de två matcherna var nu utjämnad och förlängning väntade.
För att vara förlängningskvartar i Champions Leagues semifinal så var dessa extremt händelserika. Redan i det första anfallet kom Riise helt ren till vänster i straffområdet men chippen blir några decimeter för hög och rensas bort av försvaret. Hyypiä har en nick från nära håll och Carragher tacklar därefter bort bollen framför fötterna på Drogba i straffområdet. Den efterföljande hörnan går ut till Essien som obevekligt dunkar in bollen, men offside är vinkat och firandet kommer av sig.
Händelserikt utan dess like och redan åtta minuter in på första förlängningskvarten kom det som i slutändan kom att avgöra tillställning. Hyypiä får bollen i eget straffområde och ska just lägga den vidare när Ballack kommer in från sidan och snor bollen av honom. Till följd av detta glidtacklar finnen bort fötterna på tysken precis på straffområdeslinjen och domaren blåser straff helt rättvist. Lampard lurar bort Reina och slår säkert in straffen, känslorna svallar och Lampard hedrar sin bortgångne mor nere vid hörnflaggan efter målet.
Just i slutet av första förlängningshalvleken kommer inbytte Anelka fri på högerkanten medan Liverpoolförsvaret vinkar på offside. Fransmannen spelar perfekt in bollen till en framstormande Drogba som gör sitt andra mål för kvällen till 3-1. Vi tror alla att tillsätllningen är avgjord, men i den andra kvarten gör Babel 3-2 på ett långskott och sätter nerv i matchen. Ett mål till för Liverpool hade gett dem en finalplats, men ork och koncentration tröt och man kom inte närmare än så.

Chelsea var det för dagen bättre laget och går rättvist vidare till finalen mot Manchester United i Moskva. 220 minuters fotboll var en fantastiskt underhållande tillställning trots det blöta och svårspelade underlaget. Spänningen och dramatiken är underbar i dessa matcher. Liverpool släpper dock till ett mål för mycket i första förlängningskvarten för att verkligen komma nära. Efter fyra semifinalförluster är nu de blåa äntligen i final. Mourinho suckar tungt(?) men kommer säkert hävda hans del i det lagbygge som nu går för en första CL-titel.