torsdag 15 maj 2008

Övervåldets tid

Efter finalen i UEFA-cupen knivhöggs en supporter till det vinnande laget Zenit S:t Petersburg utanför fotbollsarenan i Manchester. VAd är det för värld vi lever i? Ska verkligen ett fotbollsresultat sluta i fysisk skada och i vissa fall något som ond och bråd död?
En fotbollsmatch ska aldrig, oavsett om det är en stor final eller en grusmatch i division sex, få leda till fysisk skada för en person. Det ska inta vara supportrar som bankar supportrar till motståndarlaget gula och blå eller säkerhetsvakter som slår supportrar eller interna uppgörelser inom supportergrupper. Våldet måste bort från sammanhanget idrott. I en perfekt värld ska inte våldet finnas någonstans, dit är det långt men ett första steg är definitivt att vägra det tillsammans med idrotten. Och då får inte spelare och ledare skicka ut sådana signaler som i matchen mellan Sevilla och Betis förra helgen när jättebråk uppstod. Sport ska vara synonymt med fest och ingen ska behöva vara rädd att komma till arenan och stödja sitt favoritlag.
Det är en ständigt pågående diskussion i många delar av världen om våldet på och omkring arenorna. Det är ett problem som är svårt att få grepp om. Och om man får bort våldet från arenorna flyttar det till parken bredvid eller vidare ut på stan. Det är ett samhällsproblem om respekt för dina medmänniskor oavsett åsikt som ligger till grund och för att lösa det har vi en lång väg att vandra.
Lyckligtvis överlevde den supporter som blev knivhuggen men det förringar inte det allvarliga i brottet och problemen kvarstår. Börja med att du vägrar dessa idioters beteende. För en värld utan våld!

***

Svennis som oftast är på tapeten med vid nya upptåg, hyss och spekulationer sägs nu vara på väg till Mexicos landslag som förbundskapten. Svennis säger sig inte ha tagit ställning till erbjudandet än så länge. Samtidigt verkar det som Benfica letar efter nya alternativ sedan svensken definitivt svarat nej. Sven-Göran Eriksson befinner sig på Asien-turné med Manchester City och ska i dagarna även träffa den thailändske ägaren Thaksin Shinawatra för att komma till beslut om framtiden.

***

För att ta stilla väntan på nästa spektakulära fotbollsmatch mellan UEFA-cupfinalen kan laddningen inför finalen i Champions League börja. I onsdag nästa vecka klockan 20.45 slås avsparken mellan Manchester United och Chelsea. Redan under gårdagen meddelade både Didier Drogba och John Terry i Chelsea att deras medverkan är säkrad. Läkarna ger klartecken till en av årets viktigaste matcher för alla inblandade och mycket ska till att spelare missar den.

Inga kommentarer: