onsdag 14 maj 2008

I skuggan

I skuggan av en kvartsfinalvinst i ishockey och den svenska EM-uttagningen här hemma och i skuggan av storebror Champions League så är det många som låter finalen i UEFA-cupen passera obemärkt förbi. Detta trots högklassig europeisk fotboll och även en svensk på planen i form av Peter Fröjdfeldt vid pipan. Bara den saken att det är TV8(!) som visar matchen talar väl om nivån på intresset. Men ni som inte såg den missade helt klart något. Glasdow Rangers från Skottland mötte ryska Zenit S:t Petersburg på City of Manchester Stadium och det ryska laget stod som segrare av match och turnering efter vinsten med 2-0.
Första halvlek var en långsam och avvaktande historia medan den andra levde upp och blev till en verklig finalmatch. I den 72a matchminuten rullade Zenit upp skottarna och ett elegant anfall avslutades av Igor Denisov. Det ryska laget bevisade verkligen att de har klasspelare och ett kollektiv som uppenbarligen håller internationellt. På vägen fram har Zenit slagit ut lag som Villareal, Marseille, Leverkusen och senast i semifinalen Bayern München. Snabbt och elegant spel ligger till grunden för titeln i UEFA-cupen. Med några minuter kvar bränner Rangers den stora chansen till kvittering och istället kan Zenit avgöra med 2-0 på övertid.
Vinnarlaget har sex ryska EM-spelare i truppen så nog finns det kvalitéer att passa sig för när Sverige möter Ryssland den 18e juni i Innsbruck.

Värt att notera är att det är den andra ryska segern på tre år. CSKA Moskva stod för den senaste, men ändå en imponerande kvalité på den ryska ligan. Eller bra värde på ryska oljepengar.

***

Även DN och Svd med flera har noterat den höga snittåldern i EM-truppen som vi satt och miniräknade på igår. Den är som sagt svår att undgå och med godkänt i matte A borde även en dagstidningsredaktör klara av att räkna ut snittet.

***

Ännu en del av profetian föll idag då Svennis tydligen tackar nej till Benfica. Det verkar ju dessutom som om thailändaren vid rodret har lite beslutsångest med den tränare som faktiskt tog laget till UEFA-cupen nästa år.

Inga kommentarer: